5 fakta som gör Armenien till ett intressant land

Har du hört talas om Armenien? De flesta kanske känner till namnet men har lite svårt att placera landet på kartan. Armenien ligger öster om Turkiet, norr om Iran, väster om Azerbajdzjan och söder om Georgien. Då så vet du!

Detta lilla land är kanske inte en så vanlig turistdestination men är du lite äventyrligt lagd borde det definitivt finnas med på din karta!

Vi listar här 5 spännande fakta för att inspirera dig att resa till Armenien.

1. Fotboll är landets nationalsport

Att fotboll är nationalsport i länder som Argentina och Brasilien känns inte så underligt, men det är även Armeniens viktigaste sport. Trots det har man inte haft särskilt stora framgångar på fotbollsplanen genom åren. Landet ligger någonstans kring plats 75 på FIFA:s lista. Entusiasmen är ändå stor. I det lilla landet finns inte mindre än tio fotbolsstadier, varav tre har kapacitet för över 10 000 åskådare. Den största arenan är Hrazdan i huvudstaden Jerevan med plats för inte mindre än 53 839 åskådare!

fotboll i armenien

2. Bland världens bästa schackspelare

Det man inte riktigt lyckats med inom fotbollen har man med råge lyckats med inom schack. Denna sport har utövads sedan tidig medeltid i Armenien men fick extra fart under Sovjettiden då den forna kommunistregimen satsade hårt på att framhäva sina talanger inom schack. Mest känd är Tigran Petrosian som blev världsmästare i schack på 1960-talet. Idag är Armenien ett av de länder som har flest antal grandmasters per capita. Sedan 1990-talet har landets manliga och kvinnliga schackteam vunnit flertalet mästerskap på europeisk och global nivå.

3. Världens första land att bli kristet

När kristendomen började spridas över världen var det i det område som Armenien ligger som religionen först kom till. Det inträffade direkt efter Jesu död men det var först på 300-talet som kristendomen anammades som statsreligion. Resultatet? Armenien har idag så många gamla och vackra kyrkor och kloster att det kallas för kyrkornas land. Du behöver inte ens vara intresserad av religion för att det ska vara värt att resa runt i detta härliga land och titta på detta fantastiska kulturarv.

4. Ett land utan hav

Om du tittar riktigt nära på Armeniens nationalsymbol ser du en båt som ligger på en bergstopp. Hur kommer det sig när Armenien saknar kust? Jo, enligt legenden var det i Armenien som Noas ark gick på grund efter syndafloden. Den fastnade då på berget Ararats topp sägs det och lär nu ligga gömd under isen där uppe. Flera expeditioner har genomförts men hittills har ingen lyckats hitta spår efter arken. Men legenden lever vidare och är en fin anekdot om inget annat.

Men för att komplicera det ytterligare lite – Ararat ligger inte ens i Armenien utan är en del av Turkiet. Orsaken är att Armenien, precis som många andra länder har en storhetstid bakom sig och under olika perioder har det mäktiga berget legat inom landets gränser.

Besöker du Armenien får du nog nöja dig med att beskåda det 5137 meter höga berget på avstånd. Det finns nämligen inga gränsövergångar som är öppna mellan Armenien och Turkiet!

5. Armenien har en av världens äldsta huvudstäder

Jerevan som är huvudstad i Armenien är en av de äldsta i världen som fortfarande är bebodd. Denna intressanta plats grundades redan år 782 före Kristus! En annan kul sak är att Jerevan ibland kallas för den rosa staden. Många av stadens byggnader är nämligen byggda av en rosaaktig sten som kommer från en speciell typ av vulkanklippa.

//Informationsförsörjning.se