Allt om Helan och Halvan

Dagens informationsförsörjning handlar om den klassiska duon Helan och Halvan.

Helan och Halvan är de svenska artistnamnen på en duo som räknas till de största inom komedins historia. De var ett radarpar inom filmens värld som på många sätt uppfann många typer av humor och komedi.

Hur började allt och hur slutade allt? Hur kom de att kallas för just Helan och Halvan? Är du nyfiken på att veta mer om dem? Här får du en mängd intressanta och roliga fakta om den legendariska duon. Du får helt enkelt reda på allt du vill veta om Helan och Halvan.

helan och halvan

Vad hette Helan och Halvan på riktigt?

Helan och Halvan är vårt svenska namn på duon Oliver Hardy (Helan) och Stan Laurel (Halvan). De var komiker som spelade in över hundra kortfilmer och långfilmer under 30 år mellan 1921-1951.

Var kommer det svenska namnet från? Stan Laurel var en smal liten man och Oliver Hardy var av den mer korpulenta formen. När tidningen Filmbladet år 1929 utlyste en tävling för att få fram ett svenskt namn vann just förslaget Helan och Halvan. Namnet ansågs passa utmärkt in på duons vitt skilda kroppsformer.

Det här namnet på duon låter kanske lite lustigt i våra moderna öron. Det är dock inte alls lika galet som det namn duon hade i Sverige före år 1929. Hardy och Laurel kallades då ofta för Stor-Slam respektive Lill-Slam!

Uppfann en ny typ av humor

För att sticka ut från mängden och bli en berömd komiker krävs nytänkande. Precis så tänkte Laurel och Hardy när de började tänka ut manus och spela in filmer för över 100 år sedan.

Helan och Halvans gärning inom komedi är mångbottnad. De var till exempel bland de första att skapa kompletta rollfigurer med kroppsspråk, röster, ordval och mimik. Tidigare hade rollkaraktärer inom komik på film inte varit lika utvecklade.

Hur var de två komikernas karaktärer? Halvans karaktär var lite nervös, lättretlig och tafatt. Helans karaktär var istället mer burdus, självsäker och framåtlutad. Karaktärerna var helt enkelt varandras motsatser. På så sätt skapades en dynamik med mycket utrymme för komiska händelser.

Ett annat karaktärsdrag hos duon var strukturen på filmerna de spelade in. Allt som oftast är grunden i varje berättelse en ganska ordinär situation. Förr eller senare kommer dock en vändning som gör att smått kaotiska eller katastrofala scener utspelar sig med förvecklingar, missförstånd och högst märkliga slumpmässiga händelser.

Finns det mer att säga om den typ av humor som Hardy och Laurel introducerade? Det finns det. Duon introducerade också ett bredare grepp kring humor på film. De blandade helt enkelt in många typer av humor i sina filmer. 

Över 100 filmer på meritlistan

Oliver Hardys karriär började redan 1914 då han spelade in en enorm mängd kortfilmer. Laurel kom in på scenen några år senare. De två började sedan samarbeta 1921, då med kortfilmen The Lucky Dog. Den första filmen som de presenterade som radarparet Laurel and Hardy kom dock 1927.

År 1929 presenterades så den första långfilmen med paret som huvudrollsinnehavare. Det var en revy som blev en stor succé och faktiskt blev nominerad till en Oscar. Från 1935 och framåt handlade filmproduktionen nästan uteslutande om långfilmer. Många blev populära och filmbolagens budgetar växte och växte. Allt tog dock slut 1945.

Vad hände med Helan och Halvan?

En vanlig fråga är vad som hände med Helan och Halvan efter andra världskrigets slut. Efter lanseringen av The Bullfighters våren 1945 slutade filmbolaget Fox helt sonika att kontraktera duon för fler filmer.

Vad hände då med Hardy och Laurel? Historien berättar att de gav sig ut på turnéer runt om i Europa med stopp bland annat i Sverige. Det fortsatte de med fram till 1954. Hardy fortsatte samtidigt att göra mindre skådespelarinsatser.

Den sista stora produktionen som Helan och Halvan gjorde tillsammans var filmen Atoll K, som var ett samarbete mellan många europeiska länder. Filmen hade premiär i november 1951.

Helan och Halvan i populärkulturen

Den dynamiska duon är med i vart och vartannat korsord. Till exempel kan det stå ”Laurel” och då ska du skriva in ”Halvan”. Det kan också stå exempelvis ”Halvans kompis” och då ska du skriva in ”Helan”.

Komikerparet har dock en betydligt större roll än så i populärkulturen. När duons karriärer var över tog Helan och Halvan som serietidning över både utomlands och i Sverige. Sedan följde en ganska diger produktion av tecknade filmer signerade studion Hanna-Barbera. 

Nästa stora ”stopp” i populärkulturens tidslinje kom 1989 då The Simpsons började sändas. Vad handlar det om? Jo, huvudkaraktären Homer Simpson har ju en förkärlek för att säga ”D’oh” och det är faktiskt ett uttryck hämtat från Hardys och Laurels tidiga karriär.

Helan och Halvan har sedan aldrig slutat vara aktuella och det är många komiker som har duon som inspiration. En hel del av den moderna komikereliten inom mer skruvad humor och katastrofhumor har hämtat idéer från Helan och Halvan. Rowan Atkinson med sin karaktär Mr Bean är ett bra exempel.

Har duon stjärnor på Walk of Fame i Hollywood? Självklart har de det! Laurels stjärna återfinns på adressen 7021 Hollywood Boulevard medan Hardys finns på 1500 Vine Street.

2018 års film Stan & Ollie

Det dröjde länge, men till slut kom en modern spelfilm i färg med temat Helan och Halvan. Filmen, som på originalspråk heter Stan & Ollie, hade premiär 2018. John C. Reilly spelar Helan medan Steve Coogan har rollen som Halvan. 

Filmen har självklart inslag av komedi men den är framför allt ett drama. Den är tänkt att utspela sig år 1953, då stjärnornas glansdagar är på upphällningen, och det här temat genomsyrar hela handlingen och dialogen. 

När dog Helan och Halvan?

Hur gamla blev Helan och Halvan? Hur dog de? Oliver Hardy (Helan) fick ett slaganfall 1956 efter vilket han blev sängliggande. Ett år senare drabbades han av två ytterligare slaganfall och avled kort därefter. Hardy blev 65 år.

Stan Laurel överlevde sin radarpartner med ungefär åtta år. Hälsan var vacklande under flera år och 1965 avled han fyra dagar efter att ha drabbats av en hjärtattack. Laurel blev 74 år.

Det var vida känt att både Laurel och Hardy var storrökare av rang. De jämförde till och med sig själva med godståg. Med stor sannolikhet låg rökning bakom de hälsoproblem som de båda upplevde efter karriären.

Laurel-och-Hardy-Museum

Var kan man se Helan och Halvan?

Det är såklart länge sedan som vi kunde ta del av Helan och Halvans galenskaper på den stora duken. Det betyder dock inte att duons komiska magi är förlorad för alltid. Både kortfilmer och långfilmer finns nämligen att se på nätet.

Var kan man se Helan och Halvans filmer på nätet? Svaret är att du kan se filmer på Youtube, på streamingsajter och även i offentliga filmarkiv.

Det enklaste sättet att komma åt guldklimpar från komikerduons glansdagar är att besöka Youtube. Här kan du hitta både kortfilmer, långfilmer och samlingar av ”best of”-typ. En snabb sökning på Laurel and Hardy ger dig många sökresultat att kika närmare på. Du kan till exempel se långfilmerna Vi fara till Sahara (1939) och Jitterbugs (1943).

På streamingsajter har du möjlighet att hyra en hel del av duons största succéer. Du kan dock inte räkna med att hela katalogen med över 100 filmer finns tillgänglig! Det är ett begränsat urval du har att välja mellan.

Slutligen finns alternativet att leta i offentliga filmarkiv efter kortfilmer och långfilmer. Det är kanske inte första valet, men för att hitta en viss kortfilm från exempelvis 1926 är arkiven det enda valet.

/Informationsforsorjning.se