Vem är Lina Axelsson Kihlblom – ett porträtt

I vår serie om kunskap och skoj för frågesportare så har vi idag ett porträtt att bjuda på. Lina Axelsson Kihlblom är en svensk socialdemokrat som var statsråd i Utbildningsdepartementet mellan 30 november 2021 och 18 oktober 2022. Just nu har hon inget aktivt uppdrag, men fortsätter att arbeta för sitt politiska parti.

Det Lina är mest känd för är dock kanske det faktum att hon var den första transpersonen som tog plats i den svenska regeringen. Det gjorde henne direkt till en viktig profil inom HBTQ-världen.

Karriär

Lina Axelsson Kihlblom har gjort en lysande politisk karriär inom Socialdemokraterna. Hon har suttit med som statsråd i regeringen och arbetat inom Utbildningsdepartementet. Hon har dock fler strängar på sin lyra. Lina arbetar nämligen även som skolchef och rektor och hon är framförallt känd för att arbeta med att förvandla utanförskapsskolor till trygga studieplatser. 

Hon har bland annat deltagit i UR-dokumentären Rektorerna och där visat upp hur hon hjälpt till att höja andelen elever med gymnasiebehörighet med över 20 %. 

När Magdalena Andersson bildade sin regering så utsågs Lina till Sveriges skolminister. Lina var då den första transpersonen som fick ta en plats i den svenska regeringen. Dessförinnan släppte Lina boken ”Kommer du att tycka om mig nu?” där hon berättade om den resa hon gjorde då hon föddes som man men genomgick en könskorrigering i unga år. Hon har även berättat samma historia i tv-programmet Skavlan. 

Vanliga frågor

Hur lång är Lina Axelsson Kihlblom?

Det är oklart hur lång Lina är, men bilder visar att hon har en ståtlig längd.

Hur gammal är Lina Axelsson Kihlblom?

Lina är 52 år gammal och föddes den 24 juni 1970.

När genomgick Lina Axelsson Kihlblom en könskorrigering?

Lina var 24 år gammal när hon genomförde sin könskorrigering, men processen inleddes redan när hon var 19 år gammal. 

Har Lina Axelsson Kihlblom någon sambo?

Lina var gift med Roger Kihlbom 2008-2013 och de har två döttrar tillsammans. Just nu finns det inga uppgifter om någon relation.

Länk till Insta eller Facebook: https://www.instagram.com/linaaxelssonkihlblom/

Källor:

– https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BjzXMQ/lina-axelsson-kihlblom-forsta-transpersonen-ien-svensk-regering

– https://www.qx.se/samhalle/220795/lina-axelsson-kihlblom-i-varje-mote-var-jag-radd-for-att-bli-avslojad/