HUR MYCKET TJÄNAR EN ADVOKAT?

Att arbeta som advokat kan både vara givande och lönsamt. Det är ett ganska krävande jobb, men i gengäld kan du förvänta dig en generös lön. Med detta sagt, hur mycket tjänar egentligen en advokat? Och vilka arbetsuppgifter har en advokat? Nedan ska vi kika lite närmare på hur arbetet ser ut inom advokatbranschen och vad som krävs för att bli advokat. Kanske blir det här ditt nya drömjobb!

VAD GÖR EN ADVOKAT?

Advokater är inte enbart någon som jobbar under rättegångar som försvarare, utan de har många fler arbetsuppgifter än så. Det arbetar exempelvis med familjerätt, brottmål, miljörätt, asylrätt och mer därtill.

Advokaten håller sig inte bara till att hjälpa privatpersoner, utan riktar även sina tjänster mot organisationer och företag. Den mest populära inriktningen inom advokatsbranschen idag är affärsjuridik. De arbetar med avtal som ska granskas eller tolkas. När allt kommer till kritan finns det många arbetsuppgifter som en advokat har, och vad han eller hon tjänar kan därför variera. Trots det ska vi nedan kika på ungefär vad du kan förvänta dig att tjäna som advokat.

HUR MYCKET EN ADVOKAT TJÄNAR

Allt som allt har advokater en medellön på 60 800 kronor. Trots detta tjänar män i genomsnitt mer än vad kvinnor gör: 63 600 kronor för män och 57 700 kronor för kvinnor. Vilken region i Sverige man talar om kan också påverka hur lönen ser ut.

För att bli advokat är det först av yttersta vikt att man har tagit juristexamen. För att kunna arbeta effektivt som advokat är det dessutom ett måste att du har en god förmåga att analysera och kommunicera. Du ska kunna förmedla ditt budskap klart och tydligt samt ha förmågan att ha många bollar i luften samtidigt.