Slånbär – En värdefull bärplanta med många användningsområden

LinaEdit”Slånbär – En värdefull bärplanta med många användningsområden”

Slånbär är en bärplanta som hör till familjen rosväxter, och som växer i form av buskar eller mindre träd. Slånbär finns i många delar av världen, och är kända för sina små, mörkblå bär som är rika på näringsämnen och smak. Slånbär har många användningsområden, och är en viktig källa till föda och medicin för många kulturer.

Utseende och egenskaper

slånbär
Close up of a blackthorn hedge with sloe berries also known as sloe plum

Slånbär är en buskplanta med tjocka, knottriga grenar och mörkgröna blad. De blommar på våren med vita, lila eller rosa blommor, som sedan mognar till små, mörkblå bär. Slånbär har en stark och hård rötter, och kan växa i många olika typer av jordar och klimat.

Slånbär är rika på näringsämnen, och innehåller bl a vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. De är också rika på så kallade polyfenoler, som är ämnen som kan hjälpa till att skydda mot sjukdomar och åldrande.

Användningsområden

Slånbär har många användningsområden, och används både som föda och medicin. De kan ätas råa, eller användas i olika rätter och recept, såsom sylt, marmelad, saft, kompotter och desserter. Slånbär kan även användas som tillskott i olika kosttillskott och läkemedel, på grund av sina hälsobringande egenskaper.

Slånbär har även använts i traditionell folkmedicin i många år, och anses ha en mängd olika hälsobringande egenskaper. De sägs till exempel kunna hjälpa mot magbesvär, förstoppning, förkylningar, trötthet och stress. Slånbär är också använda för att förbättra hjärnfunktionen och minnet, och för att förebygga sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Källor: