Världens äldsta människa

Rekord för ålder är alltid fascinerande. Det är smått otroligt att vissa kvinnor och män blir långt över 100 år gamla. Vem har egentligen världsrekordet genom alla tider? Är det en kvinna eller man? Det får du svaret på här!

Världens äldsta människa blev 122 år

Den 21 februari 1875 föddes Jeanne Louise Calment i den lilla franska staden Arles. När hon dog 1997 hade hon levt 122 år och 164 dagar. Med den aktningsvärda åldern överlevde hon både sin dotter och sitt barnbarn.

Det är kanske svårt att föreställa sig hur mycket världens äldsta människa hann med att uppleva. Hon såg Eiffeltornet byggas när hon var tonåring och hon levde genom två världskrig. Hon kunde se månlandningen och hon var med under den snabba teknikutvecklingen i slutet av 1900-talet.

Calment rökte och frossade i choklad

Alla personer som blir riktigt gamla får alltid frågan om det finns någon hemlighet bakom den imponerande åldern. Jeanne Louise Calment var naturligtvis inget undantag. 

På frågan om hemligheten bakom hennes höga ålder svarade hon bland annat att hon bad till Gud varje morgon, att hon såg till att träna varje dag och att hon oftast tog en tupplur på eftermiddagen. 

Vad som är lite mer anmärkningsvärt är att Calment verkligen gillade sötsaker. Efter varje måltid åt hon en dessert av något slag och hon frossade formligen i choklad. En vanlig vecka kunde hon äta upp till ett kilo choklad.

Calment är också känd för sin rökning och att hon inte var främmande för att ta ett glas vin. Enligt uppgift rökte hon en cigarett och tog ett litet glas vin efter middagen nästan varje dag.

Vill du leva lika länge som Calment?

Vad kan vi lära oss av Jeanne Louise Calment? Hur gör man egentligen för att bli riktigt gammal? Förmodligen spelar genetiken en mycket stor roll. Många i rekordinnehavarens familj blev betydligt äldre än genomsnittet. 

Livsstilen kan nog också spela in. Calment tränade i måttliga doser, levde ett i stort sett stressfritt liv, försökte använda hjärnan och minnet så mycket som möjligt, sov bra och åt relativt nyttigt. Då kanske en cigarett och en chokladkaka inte spelar så stor roll!