Hur mycket tjänar en polis?

Är du analytisk och en bra pokerspelare? Ja då har du kanske skills för att bli en bra utredande polis.

En polis är någon som ser till så att ordning bibehålls på allmänna platser. Hen är en individ som ingriper när ett brott har begåtts och arbetar dessutom med att förebygga brott. Är du möjligtvis intresserad av att börja arbeta som polis eller är du helt enkelt bara nyfiken på vad en polis får i lön? Då har du kommit till rätt plats. Vi ska nedan ta en närmare titt på vad poliser i genomsnitt tjänar.

En genomsnittlig polislön

Den genomsnittliga lönen för någon som arbetar som polis varierar en aning beroende på vem individen är och var hen jobbar. När man kikar på hela landet ligger den genomsnittliga månadslönen på 37 300 kronor. Regionen kan dock spela stor roll då medellönen i Stockholmregionen ligger på 39 600 kronor medan den i Norrland ligger på 35 400 kronor. 

Även åldern kan ha ett finger med i spelet. Den åldersgruppen med den högsta genomsnittliga lönen inom polisyrket är 55–64 års ålder. På sista plats ligger åldersgruppen 18–24 år. Kvinnor tjänar även i genomsnitt mindre än män förutom inom åldersgrupperna 18–24 år och 25–35 år. När allt kommer till kritan finns det därför inte ett svar på frågan kring hur mycket en polis tjänar, utan det kan variera från individ till individ.

Ingångslönen förändras

Om du är en nybliven polis tjänar du cirka 27 000 kronor per månad. Polismyndigheten och Polisförbundet har dock tagit ett beslut om att det här kan komma att förändras inom en snar framtid. Till år 2024 har det bestämts att ingångslönen ska höjas till i alla fall 31 000 kronor per månad. Det här är sannerligen en stor fördel för dig som är intresserad av att börja jobba som polis.