Hur mycket protein i ett ägg?

Behöver du ett snabbt mellanmål som är nyttigt och gott när du tränar eller är mitt uppe i en match. De flesta av oss älskar ägg, och det finns så många olika sätt att tillaga dem på. Därför kan de bli en uppskattad del av många olika måltider – men visst är det inte bara smaken som gör ägg så bra. Deras protein-, vitamin- och mineralinnehåll är även ett stort plus. Med detta sagt, hur mycket protein finns i ett ägg, och varför är det så bra att äta just ägg? Den här frågan och fler ska vi besvara nedan.

Vad ett ägg innehåller

Om du äter ett medelstort ägg kommer du att få i dig omkring 7 gram protein. Det innehåller dessutom cirka 5 gram fett och allt som allt 80 kalorier. Värt att veta är dock att ägg knappt innehåller några kolhydrater alls. Både äggulan och äggvitan innehåller protein, men den största delen av kalorierna sitter i äggulan.

Även den största delen av de nyttiga mineralerna och vitaminerna finner du i äggulan. Här syftar vi både på zink, selen, B12, D-vitamin, E-vitamin och fler därtill. Inte nog med det, utan alla aminosyrorna som krävs för att vi ska fungera går att hitta i ägg.

Därför är ägg bra för oss

Som tidigare nämnt finns det en hel uppsjö av vitaminer och mineraler som du får fatt på i ägg. Genom att äta ett ägg får du bland annat i dig 10 % av all D-vitamin som du behöver under dagen. Det finns ingen specifik gräns för hur många ägg du kan äta på en dag, utan så länge du inte är diabetiker går det i princip att äta som många ägg du vill. Ha i åtanke att det kan vara en god idé att tillaga dina ägg innan du äter dem då proteiner inte tas upp lika lätt av kroppen om ägget är rått.

Äggs roll i en balanserad kost

Att inkludera ägg i din kost kan hjälpa till att främja en balanserad och näringsrik kosthållning. Ägg är en naturlig källa till högkvalitativt protein, vilket spelar en avgörande roll för att bygga och reparera vävnader, producera enzymer och hormoner, och stödja övergripande hälsa och välbefinnande. Proteinet i ägg kan även bidra till att hålla dig mätt, vilket kan vara till fördel för viktreglering.

Ägg och hjärthälsa

Trots deras tidigare rykte om att vara skadligt för hjärtat på grund av deras kolesterolinnehåll, har nyare forskning funnit att konsumtion av ägg inte är kopplat till hjärtsjukdomar för de flesta individer. Det är värt att påpeka att även om ägg innehåller kolesterol, de också innehåller andra näringsämnen som har positiva effekter på hjärthälsan, som omega-3 fettsyror och antioxidanter.

Ägg för idrottare och motionärer

För idrottare och de som regelbundet motionerar, erbjuder ägg en lättillgänglig och bekväm proteinkälla som stödjer muskelåterhämtning och tillväxt. Dessutom innehåller ägg leucin, en aminosyra som spelar en central roll i muskelproteinsyntesen.

Ägg och synen

Ägg är också rika på lutein och zeaxanthin, två antioxidanter som är viktiga för ögats hälsa. Forskning har visat att dessa ämnen kan bidra till att skydda mot åldersrelaterade ögonproblem som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration.

Ägg och hållbarhet

Slutligen är ägg ett kostnadseffektivt alternativ för att tillgodose ditt proteinbehov. De har lång hållbarhet och är lätta att förvara, vilket gör dem till ett praktiskt och hållbart val för en proteinrik kost.