Passionsfrukt

Vad gillar du att äta när du spelar? Själv älskar jag passionsfrukt, här kommer lite allmänbildning om denna delikata frukt. Passionsfrukten är en klängväxt med stora fina blommor. Från blommorna bildas bär och det är dessa som vi brukar kalla passionsfrukt. Blomman är en fröväxt med ursprung i Sydamerika som idag odlas på ganska många platser i världen. Nyfiken på att veta mer? Här får du svar på några vanliga frågor om den här frukten.

Hur ser passionsfrukten ut?

När blomman har bildat sitt bär är frukten till en början grön och hård. Den mognar sedan successivt och får en brun eller lila nyans. En frukt som är lite skrynklig, har en brun eller lila färg och känns tung i handen är mogen att äta. Är den skrynklig och har rätt färg, men känns lätt, så har innandömet torkat.

Skalet är relativt tjockt. Innanför skalet finns en slags geléaktig massa med mängder av frön. Kan man äta fröna? Precis allt inuti skalet går att äta även om det är naturligt att vara misstänksam första gången. Det är också bra att veta att fröna har en lite hårdare kärna.

Varifrån kommer passionsfrukten?

Växten kommer ursprungligen från Sydamerika och då specifikt Paraguay, Argentina och Brasilien. Det är här som växten finns naturligt och växer fritt. Här finns också en hel del odlingar. Eftersom det finns en efterfrågan på frukten över hela världen odlas den dock på många platser. 

Australien, Sydafrika, Indien, Sydostasien och Israel är exempel på exportörer av frukten. Eftersom den är tropisk odlas den framför allt i tropiska områden. Det finns dock exempel på odlingar även i Europa. Då sker odlingen i växthus.

Den frukt som finns i diskarna i matbutiker här i Sverige kan komma från nästan hela världen. Det är dock lite vanligare med leveranser från Centralamerika och Sydostasien.

Vad kan man använda passionsfrukt till?

Passionsfrukten har en både söt och syrlig smak som kan passa utmärkt i både mat och dryck. Det är då normalt själva juicen, inte bärets frön, som ska användas. 

Juice på fruktens innanmäte har en syrlig och frisk karaktär. För en sötare juice är det bara att tillsätta socker eller något sötningsmedel, till exempel stevia. Juicen kan också blandas i en smoothie eller i yoghurt eller kvarg för extra smak och en extra näringsboost till mellanmålet.

För desserter är passionsfrukt en given ingrediens. Här kan fröna också vara med i recepten, till exempel som dekoration. Exempel på desserter med frukten är sorbet, fruktsallad, tarte, cheesecake och mousse av olika slag.

Ett annat exempel på hur man kan använda frukten är läskedrycker. Det finns en stor mängd olika märken med passionsfrukt som smaksättning. Godisbitar smaksätts också ofta med den speciella smaken. 

Är passionsfrukten nyttig?

Ger den här frukten bara smak eller innehåller den också några nyttigheter? Frukten består framför allt av vatten och kolhydrater. Den är inte särskilt näringstät med endast 97 kalorier per 100 gram. Det beror på att innehållet av protein och fett är mycket litet. 

När det gäller vitaminer och mineraler finns en hel del nyttigheter i frukten, däribland höga halter av C-vitamin, niacin, fosfor och järn. En annan specialitet är ett högt innehåll av så kallade polyfenoler. De här ämnena fungerar som antioxidanter i kroppen.

Passionsfrukt – var kommer namnet ifrån?

Det är naturligt att fråga sig var fruktens namn egentligen kommer ifrån. Namnet är ju onekligen lite udda. Det svenska ordet är hämtat från engelskans “passion fruit”. Ursprunget till förledet – passion – är möjligen lite långsökt. Det har med blommans form att göra. 

Blomman har en rund, spretig form som kan föra tankarna till en törnekrona och uppbyggnaden i blommans centrum kan föra tankarna till spikar och kors. Det handlar alltså om Jesus sista timmar. Ett annat ord för lidande är passion och det är anledningen till namnet på blomman och frukten.