Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

Det är inte sällan som folk åker utomlands och köper alkohol som de sedan besluter sig för att ta med tillbaka till Sverige. Kanske har du varit på solsemester och vill inte slösa på alkohol genom att lämna flaska bakom dig eller så har du tagit en tur till Danmark för att samla på dig lite alkohol när den var betydligt billigare där än i Sverige. Vad som dock är viktigt att känna till innan det bär av tillbaka till Sverige är hur mycket alkohol du faktiskt får ta in i landet. Vi ska kika lite mer på det här ämnet nedan.

Regler inom EU

Om landet som du har åkt till ligger inom EU är det möjligt för dig att ta med en viss mängd alkohol tillbaka till Sverige utan att du tvingas betala en avgift. Det gäller dock att du är 20 år gammal eller äldre samt att alkoholen är till för privat bruk och inte för att säljas vidare. Beroende på vilken sorts alkohol du tar med dig finns det olika regler. För spritdrycker är det 10 liter som gäller, för vin är det 90 liter, för starkvin är det 20 liter och för öl är det 110 liter.

Regler utanför EU

Befinner du dig i ett land utanför EU och planerar att ta med dig alkohol tillbaka till Sverige? Då ser reglerna lite annorlunda ut. Mängden alkohol som du får ta med dig till Sverige är 1 liter för spritdryck, 2 liter för starkvin, 4 liter för vin och 16 liter för starköl. Om du vill slippa att betala avgifter måste du har vistats i det andra landet i mer än 20 timmar. Tar du med dig mer alkohol än ovannämnt? Då ska tull, moms samt ytterligare skatter betalas.