Vad är sorgmantel?

I vår serie för bättre kunskap och tips till alla som gillar att koppla av med spel som TP eller en Quizz, så kommer här lite bra att kunna. Sorgmantel är ett ord som kan ha flera olika betydelser beroende på sammanhanget. Här är några av de mest vanliga:

Sorgmantel är ett ord som kan ha flera olika betydelser beroende på sammanhanget. Här är några av de mest vanliga:

  1. En mantel som bärs vid sorgliga tillfällen, som till exempel vid begravningar. Dessa mantlar är oftast svarta och kan ha en formell eller enklare stil beroende på traditioner och smak.
  2. En mantel som täcker en person när denne är i sorg. Detta kan till exempel hända efter en nära anhörigs död, eller vid andra svåra livshändelser.
  3. Ett ytterklädesplagg som skyddar mot väder och kyla. Sorgmantlar av den här typen kan ha olika färger och former, och är inte nödvändigtvis avsedda att bäras vid sorgliga tillfällen.
  4. Ett annat ord för ”sorgkläder”, det vill säga kläder som bärs vid sorgliga tillfällen eller som visar att en person är i sorg. Dessa kan vara liknande de sorgmantlar som nämns i punkt 1 ovan, eller andra plagg som till exempel svarta byxor eller klänningar.
  5. Sorgmantel kan också vara ett annat ord för fjärilsarten ”sorgmantelfjäril” (Nymphalis antiopa), som är en stor fjäril som finns i Europa, Asien och Nordamerika. Denna fjäril har en mörkbrun färg med vita och orange märken på vingarna, som ibland kan se ut som en mantel.
  6. Sorgmantel kan även vara ett annat ord för växten ”sorgmantel” (Cynoglossum officinale), som är en ettårig växt med blåvioletta blommor och långa, smala blad. Denna växt är vanlig i Europa och Asien, och används ibland i läkemedel och i traditionell folkmedicin.

Sorgmantel som växt

Sorgmantel är en växtart som tillhör familjen körsbärsväxter och är en av de mest kända och älskade växterna i Sverige. Dess latinska namn är Prunus cerasus och den växer som en buske eller träd med röda, saftiga körsbär.

Historia

Sorgmantel har en lång historia som kulturväxt i Sverige. Den har odlats här i över 300 år och har alltid varit en populär växt både för sitt vackra utseende och för sina smakrika frukter. Sorgmanteln har också använts medicinskt genom åren, och dess blad och bark har sägs ha antiinflammatoriska och astringent egenskaper.

Odling

Sorgmantel trivs bäst i soligt läge och behöver en mättad jord med god drainage. Det är viktigt att ge växten tillräckligt med vatten, men man ska undvika att vattna för mycket eftersom det kan leda till att rötterna ruttnar. Sorgmanteln kan kräva lite extra kalium under fruktbildningen för att ge större och saftigare frukter.

Skötsel

Sorgmantel kräver en del skötsel för att må bra. Det är viktigt att beskära växten regelbundet för att hålla den i form och för att få mest möjliga frukt. Det är också bra att skörda frukterna så snart de är mogna för att förhindra att de faller ner och förorenar jorden.

Lotto

Sorgmantel har inget direkt samband med lotto, men det finns en svensk folktro som säger att man ska plantera en sorgmantel i trädgården för att öka sina chanser att vinna på lotto. Enligt legenden ska sorgmantelns blommor symbolisera pengar och lycka, och genom att plantera en växt i trädgården ska man kunna dra till sig mer tur och vinstchanser.

Källhänvisning

”Sorgmantel – odling och skötsel.” Svenska Trädgårdsföreningen. https://www.svensktradgard.se/vaxter/sorgmantel/