Viafree: Den nordiska strömningspionjären

Det digitala landskapet av media och underhållning genomgår ständiga förändringar. I den nordiska regionen är Viafree ett namn som kommer att minnas som en strömningspionjär. Med sin unika affärsmodell och varierande innehåll har Viafree visat vägen för en ny era av mediaförsörjning.

En kort historia om Viafree

Viafree var ursprungligen en del av Nordic Entertainment Groups (Nent) portfolio. Som ett reklamfinansierat varumärke för video on demand (VOD) blev det snabbt en favorit bland svenska tittare. Med den snabbt föränderliga teknologin och medielandskapet blev det dock tydligt för företaget att förändring var nödvändig. Och den 18 maj 2022 blev det officiellt: Viafree och Pluto TV slogs samman, vilket skapade en ny, större och mer dynamisk streamingplattform.

Vad gjorde Viafree unikt?

  1. Reklamfinansierat innehåll: Till skillnad från många andra strömningstjänster, som tar ut en månadskostnad från sina användare, var Viafree helt gratis att använda. Tjänstens intäkter kom istället från reklam.
  2. Lokalt och internationellt innehåll: Viafree hade inte bara de populära internationella showerna utan även många lokala svenska program, vilket gav en perfekt blandning av innehåll för tittarna.
  3. Användarvänlig plattform: Med en enkel och intuitiv användarupplevelse var Viafree enkel att navigera, vilket gjorde den till en favorit bland användare av alla åldersgrupper.

Den stora sammanslagningen

När Viafree kombinerades med Pluto TV markerade det början på en ny era för strömning i Norden. Med Pluto TVs omfattande bibliotek och Viafrees expertis inom den nordiska marknaden har denna sammanslagning skapat en tjänst som är redo att ta sig an framtidens utmaningar inom media.

Viafree i siffror

ÅrAnvändare (miljoner)Populära programNoteringar
20181.5”Svenska Hollywoodfruar”, ”Paradise Hotel”Ökad tillväxt jämfört med föregående år
20191.8”Ex on the Beach”, ”Idol”Expansion av innehållsbibliotek
20202.0”Realitystjärnorna på godset”, ”Top Model”Stabil användartillväxt
20212.1”Dokumentärer”, ”Egenproducerade serier”Förberedelse för sammanslagning

Vad händer nu?

Med Viafree nu en del av det större Pluto TV kommer de två tjänsterna att kombinera sina resurser för att ge tittarna ännu bättre och mer varierat innehåll. Användare kan förvänta sig en bredare blandning av både internationellt och lokalt innehåll, med allt från verklighets-tv till dokumentärer och egenproducerade serier.

Sport på fingertopparna med TVSport.se

För de sportentusiaster som älskade att strömma sina favoritmatcher och turneringar på Viafree, finns det nu ett annat guldgruva: https://tvsport.se/. Denna webbplats har blivit en oumbärlig resurs för svenska sportfans, genom att erbjuda uppdaterade scheman, nyheter och recensioner för alla större sportevenemang.

Från fotboll till hockey, från tennis till motorsport, ger TVSport.se fansen en enkel översikt över var och när de kan titta på deras favoritsport. Oavsett om du vill planera helgens fotbollsmaraton eller se vilken kanal som sänder kvällens hockeymatch, är TVSport.se platsen att besöka.

Avslutande tankar

Viafree kan ha avslutat sin resa som en självständig strömningstjänst, men dess inflytande i den nordiska regionen kan inte underskattas. Genom att erbjuda högkvalitativt innehåll till en publik som hungrar efter både lokalt och internationellt innehåll, sattes standarden för vad en VOD-tjänst bör vara.

Även om Viafree nu är en del av Pluto TV, kommer minnena och dess bidrag till det digitala medielandskapet alltid att hålla den levande i hjärtat av dess användare.